Ga naar de inhoud

DAG UIT MIJN LEVEN MET MIJN NIEUWE BABY

Een dikke duim omhoog voor alle moeders in de wereld; we zijn ongelooflijk sterk en verdienen het beste. Het moederschap is een van de belangrijkste en meest uitdagende trajecten. Als nieuwe moeder heb ik in maanden niet genoeg slaap gekregen. Maar mijn man en ik zorgen elke dag om de beurt voor ons kleine pakketje vreugde.

Het eerste wat ik 's morgens doe, is wakker worden om 5:30 uur om de luiers van mijn meisje te verschonen. Tegen die tijd is ze al wakker. Ze maakt me wakker door mijn gezicht of dat van mijn man te knuffelen. Dan breng ik haar naar haar schommelstoel, die haar helpt om een dutje te doen, of ik wikkel haar op mijn borst en loop heen en weer terwijl ik mijn andere taken van die dag vervul. Ik ga in bad, poets mijn tanden en draag een casual jurk. Ik neem ongeveer 30-40 minuten om mezelf te verzorgen en maak een ontbijt voor het gezin klaar. Daarna geef ik haar borstvoeding tot ze voldaan is; meestal valt ze daarbij in slaap, maar als ze dat niet doet, leg ik haar in de schommelstoel met schattige sterretjes boven haar hoofdje. Dit houdt haar rustig en geeft mij wat tijd voor mezelf, die meestal te kort is. Als ik voor mezelf zorg, vooral wanneer ik naar de badkamer ga nadat mijn man naar zijn werk is vertrokken, laat ik de badkamerdeur open voor eventuele noodgevallen en neem ik even de tijd, want ik wil me niet haasten. Zodra ze begint te huilen, voel ik me soms overweldigd omdat ik de enige thuis ben; soms voel ik me hulpeloos en huil ik; andere keren herinner ik mezelf eraan dat ik sterk moet zijn en dat het maar een kleinigheid is; het komt wel goed met haar en met mij ook.

   Tegen de middag verschoon ik haar luier opnieuw, maak de lunch klaar, geef haar een beetje flesvoeding en leg haar op bed nadat ik haar heb laten boeren en met haar heb gespeeld. Op dat moment ben ik blij en trots op de prachtige baby die ik ter wereld heb gebracht. Ik neem de tijd om van het moment te genieten, dan verveelt ze zich na een tijdje, ze is niet meer geïnteresseerd, wordt een beetje moe en valt weer in slaap - weer een momentje alleen voor mij, waarvan ik verwacht dat het langer zal duren. Ik maak van de gelegenheid gebruik om de afwas te doen, een beetje op internet te surfen en de sociale media door te nemen. Ik check ook mijn werkmail, want ik werk van thuis uit, hoewel ik door tijdgebrek achterloop. Rond 14:00 uur wordt mijn meisje wakker, maar ik ga ervan uit dat ze nog niet genoeg slaap heeft gehad, dus leg ik haar in de schommelstoel die heen en weer beweegt. Ze maakt wat lawaai maar valt na een tijdje weer in slaap. Ik probeer haar er minder aan te laten wennen om de hele tijd vastgehouden of gedragen te worden. Dat is niet altijd gemakkelijk, vooral als ik in een tweestrijd verkeer tussen haar vasthouden terwijl ze veel huilt en afwachten, maar uiteindelijk wint de discipline.

Terwijl zij weer slaapt, stream ik een film of serie online, het is een guilty pleasure en ik heb niet altijd tijd voor mijn favoriete programma's. Ik zet de babyfoon aan en ga lekker op de bank liggen om naar mijn film te kijken. Tegen 5 uur krijg ik honger, maar zij begint te huilen en vecht tegen de slaap. Ik ren naar de kamer en geef haar een paar minuten borstvoeding tot ze weer in slaap valt, terwijl ik haar op mijn schoot wieg, zittend in een schommelstoel. Ik breng haar weer in slaap en ga een gezonde snack maken van fruitsalade of gegrilde kip met ketchup en groente. Mijn man komt tegen 18:00 uur thuis van zijn werk, ik maak het eten klaar en mijn baby wordt wakker. Ik ben nog niet klaar om te eten, dus maak ik een bord klaar voor mijn man. Dan verschoon ik haar luier nadat ze een welbekend geluid van windjes laat, wat erop wijst dat ze een belangrijk "cadeautje" in haar luier heeft achtergelaten en zich ongemakkelijk voelt. Dan neem ik haar mee naar de woonkamer, waar mijn man zich ontspant; hij speelt met haar terwijl ik de afwas en de was doe.

  Het is nu na acht uur en mijn baby begint in haar ogen te wrijven en huilt. Dit geeft aan dat ze klaar is om te eten en te slapen. Dus geef ik haar eerst een warm bad om haar te kalmeren, daarna geef ik haar borstvoeding terwijl ik haar wieg in een schommelstoel tot ze in slaap valt. Ik leg haar in haar bedje en zet haar slaapliedje op de achtergrond op nadat ik het licht heb gedimd. Na het douchen en het aantrekken van mijn pyjama ga ik ontspannen. Ik kijk tv met mijn man of praat over hoe de dag is verlopen terwijl ik wat crackers eet en thee drink. Dan val ik in slaap, word wakker en ga naar bed.

Mijn baby wordt rond middernacht wakker; ze begint te huilen en weigert borstvoeding, een fopspeen of een flessenvoeding. Ik breng haar naar het bedje en probeer haar in slaap te wiegen. We zijn ongeveer 30 minuten bezig tot ze weer in slaap valt. Ik leg haar bij mijn man op bed en probeer dan zelf wat te slapen. Om ongeveer 4 uur 's ochtends herhalen we de "huilen en in slaap vallen"-routine. Na een paar minuten, wanneer ik zeker weet dat de kust veilig is om te gaan slapen, ga ik weer slapen. Mijn man wordt soms om 4 uur wakker, of om 12 uur als ze wakker is en huilt. Daarna zetten we de dagelijkse routine van mama- en dochtertijd voort.

Ik ben soms gefrustreerd, ik mis het leven dat ik had vóór de bevalling, maar ik ben ook dankbaar voor de ervaring van het moeder zijn. Ik geloof dat het beter zal worden en het is allemaal een proces, maar ik ben elke dag enthousiast en ik kijk uit naar de nieuwe ervaringen en groeifasen van mijn baby.

DISCLAIMER: DEZE WEBSITE GEEFT GEEN MEDISCH ADVIES. 
De informatie, inclusief maar niet beperkt tot, tekst, afbeeldingen en ander materiaal op deze website zijn uitsluitend voor informatieve doeleinden. Geen enkele informatie op deze website is bedoeld als vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Vraag altijd het advies van je dokter of een andere gekwalificeerde zorgverlener met vragen over een medische aandoening of behandeling en voordat je een nieuw gezondheidsprogramma of nieuwe supplementen gaat gebruiken. Negeer nooit professioneel medisch advies of stel het vragen ervan nooit uit door iets dat je op deze website hebt gelezen.
Oudere post
Nieuwere post

Zoeken

Winkelmandje