Ga naar de inhoud

Een standpunt: Ik zou het beter doen in het ouderschap dan mijn ouders

Toen ik opgroeide, dacht ik dat ik het beter zou doen in de opvoeding dan mijn ouders. Ze begrepen me niet genoeg. We waren het over veel dingen niet eens, zoals de keuze van mijn vrienden en relaties, en mijn gevoel voor mode. Ik vond dat ze overbezorgd en beperkend waren met hun avondklok en verantwoordingsplicht voor elke actie. Als christen was het verplicht om elke zondag naar de kerk te gaan, ook al was dat mijn rustdag van school en naschoolse baan, en de tijd die ik voor mezelf had. Ik mocht geen vriendjes hebben of er over praten. Toen ik mijn eerste liefdesverdriet had, kon ik het niet aan mijn moeder vertellen omdat ze me zou uitschelden en het ook aan mijn vader zou vertellen, wat geen optie was. Ik verwerkte veel emotioneel leed in mijn eentje omdat ik het niet met mijn ouders kon bespreken. Het was zwaar, wat ertoe leidde dat ik rebelleerde toen ik naar de middelbare school ging. Ik ervaarde een zekere mate van vrijheid en wilde niets anders.


Maar toen ik de realiteit zag van waar mijn ouders me voor afschermden, besloot ik ten goede te veranderen. Ook al dacht ik dat ze streng voor me waren omdat ik een meisje was, uit liefde, toch wenste een deel van me dat ze beter met me communiceerden over de realiteit van het leven en onderwerpen zoals seks, jongens en de verschillende soorten vriendschappen. Ik kreeg geen goede seksuele voorlichting van mijn ouders, ze spraken alleen vaag over de gevolgen van seks voor het huwelijk/de bevruchting, zoals zij het noemden. Ze deden alsof seks een angstige ervaring was waarvan je pas kon genieten als je getrouwd was. Ik had mijn eerste seksuele ervaring toen ik 18 was, die liep niet goed af omdat ik een condoom in me had en geen idee had wat ik moest doen. Ik leerde over seks van mijn vrienden op school, dus belde ik mijn beste vriendin die me vervolgens meenam naar een kliniek waar ik werd behandeld en goed werd voorgelicht over wat ik moest doen en hoe ik bescherming moest gebruiken.

Ik twijfelde er niet aan dat mijn ouders van me hielden, maar ze waren ook maar mensen, ze waren ook aan het uitzoeken wat het ouderschap was.


  Toen ik ouder werd en trouwde, werd het krijgen van kinderen een hele nieuwe ervaring voor me. Ik begreep waarom ik afgeschermd werd van veel dingen die ik als gevangenschap zag. Ik wilde mijn kinderen zo goed mogelijk beschermen, door hetzelfde te doen wat mijn ouders voor mij deden. Ik dacht dat ik een betere moeder was door mijn kinderen alle vrijheid te geven die ze wilden, maar ouderschap is niet gemakkelijk en ik zou meer kwaad dan goed doen door mijn kinderen te veel vrijheid te geven. De beperkingen, avondklokken, discipline en verantwoordelijkheid waren er om mij te vormen tot een verantwoordelijke volwassene. Ik leerde ervan en paste die kennis toe in de opvoeding van mijn kinderen. Het verschil tussen toen en nu is dat ik effectief communiceer met mijn kinderen. Ik geef hen de juiste seksuele voorlichting, zij mogen mij vragen stellen over hun seksualiteit, vriendschappen en school, en moeilijke gesprekken voeren in het belang van de opvoeding en de duidelijkheid. Ik verzeker hen dat ik hen disciplineer uit liefde en niet uit haat. Ik ben vriendelijker met mijn woorden, streng maar zacht met mijn daden.

Ik doe mijn uiterste best om geen muur te bouwen tussen mijn kinderen en mij. Emotionele beschikbaarheid is belangrijk bij de opvoeding van kinderen, dus ik heb geleerd om de leegte op te vullen die mijn ouders in dat opzicht niet opvulden.

Effectieve communicatie overbrugde niet alleen de kloof, maar zorgde er ook voor dat zij dingen niet voor mij verborgen hielden, waardoor ik een deel van hun leven werd. Een ouder zijn is nooit gemakkelijk, maar we kunnen alleen maar ons best doen om beter te zijn, want onzorgvuldigheid kan ons duur komen te staan. Het is ook belangrijk om voorzichtig te zijn bij het verkennen van hoe ver de kinderen kunnen gaan. Soms heb ik het gevoel dat ze te veel informatie krijgen, met de komst van de sociale media is er overal interessante obscene en pornografische inhoud beschikbaar, ik doe mijn best om hen te beschermen tegen de gevaren daarvan door ouderlijk toezicht op tv en telefoons, en door het internetgebruik te beperken.


  Het ouderschap op zich vereist een logisch beheer van situaties die zich kunnen voordoen, terwijl je toch je emoties moet gebruiken. Mijn ervaringen hebben mijn denken gevormd, maar ze hebben me ook waardevolle lessen geleerd over de opvoeding van mijn kinderen. Er bestaat geen perfecte ouder of kind, we zijn studenten die al doende leren, met onze ervaringen, mentaliteit en intuïtie als leidraad. Ik hoop en geloof dat ik een betere ouder ben geworden en ik sta open om bij te leren op deze reis van het ouderschap.

DISCLAIMER: DEZE WEBSITE GEEFT GEEN MEDISCH ADVIES. 
De informatie, inclusief maar niet beperkt tot, tekst, afbeeldingen en ander materiaal op deze website zijn uitsluitend voor informatieve doeleinden. Geen enkele informatie op deze website is bedoeld als vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Vraag altijd het advies van je dokter of een andere gekwalificeerde zorgverlener met vragen over een medische aandoening of behandeling en voordat je een nieuw gezondheidsprogramma of nieuwe supplementen gaat gebruiken. Negeer nooit professioneel medisch advies of stel het vragen ervan nooit uit door iets dat je op deze website hebt gelezen.
Oudere post
Nieuwere post

Zoeken

Winkelmandje