Ga naar de inhoud

Persoonlijk verhaal: borstvoeding geven

Het is bewezen dat wanneer moeders borstvoeding geven aan pasgeborenen zij een band opbouwen met hun baby. Er wordt gezegd dat het een essentieel onderdeel is van het 'moeder zijn'.

Het begin

Borstvoeding wanneer je voor het eerst moeder wordt, was voor mij een heel andere ervaring. Het was emotioneel, belastend en vermoeiend. Het begon voor mij nadat ik was bevallen van mijn eerste zoon. Ik heb me altijd voorgesteld hoe borstvoeding geven zou zijn en of ik het een leuke ervaring zou vinden of niet.

Ik beviel van mijn eerste kind en het eerste probleem met mijn borst was dat er geen melk geproduceerd werd. Het voelde alsof mijn tepels een soort blokkade veroorzaakten. Ongeveer 24 uur na de geboorte werd ik ongerust, maar de verpleegsters vertelden me dat de blokkades snel zouden verdwijnen. Ik begon me al zorgen te maken: wat zal mijn kind eten?

De opluchting

Toen kwam er een verpleegster die mijn borst masseerde en binnen een paar minuten begon ik melk te produceren. Er was een overschot aan melk, ik denk dat het zich heeft opgeslagen in een deel van mijn borst, want de manier waarop het eruit gutste na de massage was als een overvloedige bergwaterval. Mijn baby, die uitgehongerd was, at alles op. Terwijl hij zoog, voelde het alsof er met een soort rietje een verbinding was tussen de mond van mijn baby en mijn maag. Nadat ik hem borstvoeding had gegeven, at ik als een hongerige leeuw. Voor iemand als ik die het moeilijk vindt om te eten.

De antwoorden

Dit gevoel van borstvoeding geven, wanneer je voor het eerst moeder wordt, zette me aan het denken over het nieuwe leven waarin ik word binnengeleid. Hoe zal deze hele reis eruit zien? Voor het eerst kon ik een antwoord krijgen op de vraag die ik me tijdens mijn zwangerschap altijd heb gesteld. Daarom zeiden ze waarschijnlijk dat ervaring de beste leermeester is. Met ervaring kan je een situatie 100% beschrijven zonder details te missen.

Het begin van de borstvoedingsreis

Na de geboorte moest ik enkele dagen in het ziekenhuis blijven, zodat ik een tijdje in de gaten gehouden kon worden. Ik voedde mijn pasgeborene niet minder dan vijf keer per dag, terwijl ik zelf niet minder dan vier keer per dag at. Hoe meer ik at, hoe meer ik voedde en hoe meer hij ook at. Op een gegeven moment begon ik het gevoel te krijgen dat als ik het niet volhield en waarschijnlijk moe zou worden van het eten, dat ik dan leeggezogen zou worden en er uiteindelijk uit zou zien als een bezemsteel. En dat laatste gebeurde ook.

Toen ik het ziekenhuis verliet, hield ik mijn dagelijkse borstvoeding nog een maand vol. Een maand later moest ik mijn werk op afstand hervatten gedurende twee maanden voordat ik weer naar kantoor zou gaan. Tijdens deze periode kreeg ik een kolfapparaat en zakjes. Ik nam mijn moedermelk af en bewaarde die in de zakjes alvorens ze in de koelkast te leggen. Ik probeerde dat vol te houden, maar dat lukte na een tijdje niet meer. Ik kon de borstvoeding maar drie maanden volhouden. Na drie maanden moest ik mijn werk weer volledig hervatten, dus begon ik hem wat babyvoeding te geven. Ik gaf hem 's ochtends borstvoeding voordat ik naar mijn werk vertrok, ik bewaarde wat moedermelk in de koelkast en gaf hem ook 's nachts borstvoeding. Zo kwam hij nooit tekort aan de gemiddelde hoeveelheid moedermelk per dag.

Na het vierde trimester

Terwijl mijn kind opgroeide, raakte ik gewend aan de borstvoeding. Het stelde niet veel voor. Ik paste me makkelijker aan mijn nieuwe leven aan dan ik ooit had gedacht. Ik herinnerde me de eerste keer dat ik door hem gebeten werd, toen hij pas melktandjes begon te krijgen. De scherpe pijn die ik die dag voelde, kostte me bijna een traan. Ik keek neer op zijn gezicht en hij antwoordde door naar me op te kijken, en het meest angstaanjagende gebeurde. Hij lachte. Ik kon niet anders dan ook lachen en toen drong het tot me door dat hij met opzet deed wat hij deed. Hij was zich bewust van wat hij had gedaan en had er geen spijt van.

Na het vijfde trimester

Na zes maanden begon ik manieren te bedenken om mijn kind geen borstvoeding meer te geven zodra hij een jaar oud was. Eerst begon ik ervoor te zorgen dat er minder moedermelk was. Ik stopte met het afkolven van moedermelk, zodat het schaars werd. Soms, als hij moedermelk wilde, dan gaf ik hem babyvoeding. Af en toe huilde hij uit frustratie, soms wees hij het eten af of gooide het eten zelfs weg. Dat vond ik soms zielig voor hem, maar ik kon er niets aan doen. Hij moest goed eten, want moedermelk was niet meer voldoende voor hem. Al snel begon hij eraan te wennen dat hij niet vaak meer moedermelk kreeg. Ik moest voor afleiding zorgen, zodat hij geen borstvoeding meer wilde. Ik haalde speelgoed voor hem, speelde zijn favoriete tekenfilm af en schreef hem in bij de crèche.

Hoe ik stopte met borstvoeding geven

Om hem de borstvoeding te laten vergeten, liet ik hem tijdens het weekend op verschillende plaatsen verblijven. Hij bracht het weekend door bij mijn moeder, mijn zus of het huis van de familie van mijn man. Deze methode hielp een beetje, maar ik was niet tevreden met het resultaat.

Drie maanden voor zijn eerste verjaardag, nam ik hem voor ongeveer een maand mee naar mijn moeder om daar te logeren, zodat hij borstvoeding en moedermelk, inclusief alles wat daarmee te maken had, helemaal kon vergeten. Mijn moeder belde soms om te klagen over hoe hard hij huilde om moedermelk, voordat hij uiteindelijk 's nachts doorsliep. We lachten dan en maakten er grapjes over. Al snel belde ze niet meer om te klagen. In plaats daarvan begon ze complimentjes te geven over hoe sterk hij was.

Mijn gevoelens

Tegen de tijd dat hij terugkwam van mijn moeder, was hij eraan gewend om dagen zonder moedermelk te kunnen. Ik zal zeggen dat hij toen verder was gegaan met zijn leven. Ik was blij, en ja, ik was onder de indruk van hoeveel hij was gegroeid. Het was niet gemakkelijk en de reis was een achtbaan van gevoelens, emoties, gevechten en strijd, maar ik ben dankbaar dat ik deze ervaring heb meegemaakt, het was het waard. Na mijn borstvoedingstraject van een jaar voelde ik me voldaan en echt een moeder. Ik heb hem negen maanden met succes gedragen, ben van hem bevallen en heb hem ook ongeveer negen maanden borstvoeding kunnen geven. Ik ben een trotse moeder!

DISCLAIMER: DEZE WEBSITE GEEFT GEEN MEDISCH ADVIES. 
De informatie, inclusief maar niet beperkt tot, tekst, afbeeldingen en ander materiaal op deze website zijn uitsluitend voor informatieve doeleinden. Geen enkele informatie op deze website is bedoeld als vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Vraag altijd het advies van je dokter of een andere gekwalificeerde zorgverlener met vragen over een medische aandoening of behandeling en voordat je een nieuw gezondheidsprogramma of nieuwe supplementen gaat gebruiken. Negeer nooit professioneel medisch advies of stel het vragen ervan nooit uit door iets dat je op deze website hebt gelezen.
Oudere post
Nieuwere post

Zoeken

Winkelmandje