Ga naar de inhoud

HOE GA JE OM MET BEZOEKERS NA DE GEBOORTE

Het is een gebruikelijke gewoonte en traditie dat bezoekers het huis binnenstormen nadat er een baby is geboren. Vrienden, familie en kennissen willen meestal graag zien hoe de baby eruit ziet en hoe het met de moeder gaat. Hoewel een groot deel van de bezoekers goede bedoelingen heeft, kan het overweldigend zijn voor de familie van de pasgeborene. Toen ik mijn pasgeborene kreeg, was het veel werk om met de bezoekers om te gaan. Terwijl ik probeerde om een evenwicht te vinden tussen de emoties die gepaard gingen met het krijgen van een pasgeborene, moest ik op elke hoek staan glimlachen en dankbaarheid betuigen aan iedereen die langskwam. Ik was erg beschermend over mijn baby, maar tegelijkertijd wilde ik niet onbeleefd zijn en haar niet zomaar door iedereen laten dragen. Dus gebruikte ik deze tips, die ik met jullie zal delen:

 • Bepaal een tijdslimiet voor bezoekers. Hoezeer we ook genieten van het gezelschap van onze bezoekers die klaarstaan om de geboorte van onze baby te vieren, we moeten hen duidelijk maken dat wij, ook als ouders/gastheren, tijd alleen nodig hebben. Mijn partner en ik hebben afgesproken dat we bezoek toelaten in het weekend, overdag en bij voorkeur 's middags. Het mag ook slechts 30 minuten tot een uur duren.
 • Bezoekers moeten altijd hun handen wassen.
 • Pasgeborenen zijn kwetsbaar voor infecties en het is nodig om de risico's te beperken en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen.

 • Laat bezoekers weten hoe zij kunnen helpen door een lijst op te stellen van dingen waarmee zij kunnen helpen. De lijst kan bestaan uit boodschappen doen als je langskomt, babykleertjes of die van jou uitsorteren, of de was doen.
 • Overlaad jezelf niet met bezoek. Het is oké om met rust gelaten te willen worden als je de aanwezigheid van mensen vervelend of ongemakkelijk vindt, vooral tijdens de eerste paar weken of maanden na het kraambezoek. Toen ik mijn pasgeborene kreeg, was ik sociaal angstig; ik wilde niet te lang bij mensen in de buurt zijn. Ik sprak met mijn man en onze familie, en zij waren heel begripvol en geduldig tot ik het een beetje gewend was.
 • Het is oké om ongeplande bezoeken te weigeren. Sommige bezoekers bellen niet op voorhand. Hoe meer je zulke bezoeken ontvangt, hoe minder respect er is voor jullie tijd. Ik moest verrassingsbezoeken afslaan, vooral wanneer ik er geen zin in had.
 • Vermijd onnodig gesjouw en laat enkel vertrouwde mensen de baby vasthouden. Ik heb vermeden dat mensen mijn baby kusten als ik er was en heb mijn familieleden gevraagd om een oogje in het zeil te houden wanneer ik er niet was.
 • Bereid je voor op ongevraagd opvoedingsadvies. Mensen, vooral oudere volwassenen of ervaren moeders, kunnen denken dat ze je helpen door onnodig advies te geven over de opvoeding en verzorging van je kind. Wees beleefd en zeg dank je wel, zelfs als je de informatie niet gebruikt. Je vriend of partner kan je ook te hulp schieten als die vervelende tante verhalen en instructies komt uitdelen waar je niet om hebt gevraagd.

 •   Uiteindelijk is de gezondheid van je baby het belangrijkste. Stel jezelf of je baby niet bloot aan gezondheidsrisico's zoals een zieke bezoeker of iemand die is blootgesteld aan giftige lucht of stoffen. Laat vertrouwde personen met je baby omgaan. Vermaak gasten niet als je er de energie niet voor hebt. Leer gasten hoe ze op de juiste manier met het bezoek moeten omgaan, de baby moeten dragen en hoe ze jou kunnen helpen. Wees ook niet bang om je baby aan de zorg van je vrienden of familieleden over te laten terwijl jij een hoognodige pauze neemt en even ontspant. Als er mensen op bezoek komen, heb ik veel tijd om een dutje te doen, een lang bad te nemen, goed te eten en ongestoord alleen te zijn. Ik heb ook tijd om met mijn vrienden wat te doen en het voelt minder deprimerend om elke dag wakker te worden en dezelfde dingen te doen.

  DISCLAIMER: DEZE WEBSITE GEEFT GEEN MEDISCH ADVIES. 
  De informatie, inclusief maar niet beperkt tot, tekst, afbeeldingen en ander materiaal op deze website zijn uitsluitend voor informatieve doeleinden. Geen enkele informatie op deze website is bedoeld als vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Vraag altijd het advies van je dokter of een andere gekwalificeerde zorgverlener met vragen over een medische aandoening of behandeling en voordat je een nieuw gezondheidsprogramma of nieuwe supplementen gaat gebruiken. Negeer nooit professioneel medisch advies of stel het vragen ervan nooit uit door iets dat je op deze website hebt gelezen.
  Oudere post
  Nieuwere post

  Zoeken

  Winkelmandje